Január elején elhunyt Helyey László, a kerület József Attila díjasa

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: MTI / Sándor Katalin)

Január 3-án, pénteken hunyt el Helyey László, a Ferencvárosban élt, Jászai-díjas színművész. Novemberben, egy próba közben lett rosszul Sopronban, ekkor az derült ki, hogy tüdőembóliája van. A János kórház területén működő Pulmonológiai Klinika vezetője az Indexnek elmondta, hogy egy ritka tüdőfibrózisban (amikor a tüdő rugalmassága csökken, a kötőszövet felszaporodik, ami miatt a vitálkapacitás csökken) szenvedett a színész, aminek az eredetét nem sikerült kideríteni.

Helyey László 1948-ban született Újpesten, 1975-ben szerzett diplomát, majd Kaposvárra, a Csiky Gergely Színházhoz szerződött. 1978-tól a Nemzeti Színházban játszott, 1982-ben pedig a Katona József Színház alapító tagja volt, később ismét a Csiky Gergely Színházban, majd a Pécsi Nemzeti Színházban játszott. A szolnoki Szigligeti Színház és ismét a Csiky Gergely Színház után 1992-ben ismét Budapesten, a Budapesti Kamaraszínházban majd utána az Új Színházban színészkedett.

Helyey László Ferencvárosban, a József Attila lakótelepen élt, ezzel kapcsolatban egy interjúban ezt mondta: "Egy ilyen lakótelep olyan, mint egy falu, lassanként ismerőssé válnak az emberek, a szülők a játszótérről, az emberek a lottózóból. Intim, békés, jó kis hely." Többször lépett fel önkormányzati rendezvényeken is - írja az önkormányzati oldal. Ferencváros József Attila Díját 2012-ben kapta meg, ekkor készült a 9.tv videója:

Mintegy ötven filmes és száz színpadi szerepe mellett leginkább a Mátyás az igazságos című rajzfilmsorozat hangjaként, és Gérard Depardieu, Donald Sutherland és Morgan Freeman szinkronhangjaként vált népszerűvé.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?