Boldog születésnapot: 80 éves a Fradi Gyurikája

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: mob.hu)

80 évvel ezelőtt ezen a napon, június 23-án született Dr. Kárpáti György vízilabdázó, akit sokan csak Gyurikaként vagy "Kuka"-ként ismernek (ez utóbbi becenév magassága miatt akadt rá). 

Kárpáti tízévesen ment a Fradiba, és mindvégig ott sportolt. Úszóként kezdett, majd később nyargalt át a vízilabdára. Tizenhét évesen a helsinki olimpián szerzett aranyéremmel azóta is minden idők legfiatalabb vízipólósa. Négy év múlva Melbourne-ben ismét első helyet szereztek, 1960-ban bronz, majd '64-ben ismét aranyérmet nyert a válogatottal.

A játékosként szerzett három olimpiai arany után 1976-ban Gyarmati Dezsővel edzőként is elsők lettek az ötkarikás játékokon. 

A Fradiban 24 évig volt játékos, 70 éve tagja az FTC-nek. Nagyon jó barátok voltak Puskás Öcsivel vagy épp Hofi Gézával, de jóban van a később Bud Spencer néven befutott Carlo Pedersolival is. 

Ha a kezetekbe akad egy könyve (például a Medencék, gólok, pofonok vagy a Cini és a többiek), mindenképp érdemes elolvasni, a legendás sportember nem mindennapi humorral fűszerezve írja le bennük sportpályafutásának izgalmas állomásait.

Boldog születésnapot kívánunk!

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?