Vigyázat! Trükkös mobilcsalásra figyelmeztet a rendőrség

Oszd meg másokkal!

Desktop
Illusztráció
Illusztráció

Mobiltelefonos csalásra hívja fel a figyelmet a rendőrség. A csalási módszer célja, hogy a hívást fogadó fél egy elküldött üzenettel egy másik feltöltős telefonszám egyenlegét növelje a saját számlájának terhére.

Az elkövető rejtett számról telefonál és valamelyik mobiltelefon-szolgáltató ügyfélszolgálatának nevében mutatkozik be. Tájékoztatja az ügyfelet, hogy nyilvántartásuk szerint egy ügyfélbiztonsági kódot korábban nem sikerült elküldeniük és annak megismétlésében az ügyfél segítségét kéri.

A hívó feltesz néhány kérdést (mint például az ügyfél elégedett-e a szolgáltatással, a készülék tud-e sms-t fogadni, illetve küldeni), majd ezt követően a hívás kihangosítását kéri, hogy segíteni tudjon az sms elküldésében és ezáltal a biztonsági kód megszerzésében. Ez a számsor jellemzően egy telefonszám és egy összeg, amely akár tizenötezer forint is lehet.

Ugyan a megadott telefonszám – ahova az sms küldését kérik – nem emelt díjas, az „ügyfél” az üzenet elküldésével másvalaki egyenlegét tölti fel.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a mobilszolgáltatók nem küldenek sms-ben biztonsági kódot, ezért mindig legyetek körültekintőek, ha valaki hasonló művelet elvégzését kéri. Ha a hívás gyanús, szakítsátok meg a beszélgetést és forduljatok a szolgáltató hivatalos ügyfélszolgálatához vagy válasszátok a személyes ügyintézés lehetőségét – írja a police.hu.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?