Veszélyben a Novus!

Desktop

Januártól a normatív támogatás megvonása miatt a Novus Gimnázium helyzete ellehetetlenül.

Aláírásgyűjtés kezdődött, amely hatására reméljük, az illetékesek újragondolják döntésüket.

Petíció

"A Novus Gimnázium 1991 óta működik alapítványi fenntartású, állami feladatokat ellátó oktatási intézményként.
Az intézmény létjogosultságát eddig még nem kérdőjelezték meg. Az, hogy szükség van olyan iskolára, ahol a hagyományos rendszerből kiszoruló, tanulási vagy beilleszkedési nehézséggel küzdő fiatalok eljuthatnak az érettségiig, vagy esélyt kapnak a továbbtanuláshoz, az elmúlt 20 év során nem volt kérdéses. Természetesen a támogatási rendszer eddig is létszámfüggő volt, vagyis minél kisebb létszámmal működik egy iskola, annál nehezebben fenntartható. Ráadásul ez a normatíva nemhogy nem nőtt az elmúlt évek során bekövetkezett infláció arányában, ami önmagában a támogatás reálértékének csökkenését jelenti, de évről évre szűntek meg korábbi támogatási jogcímek.
Ezt a folyamatot zárja le az EMMI azon határozata, amely elutasítja a közoktatási megállapodás megkötésére benyújtott pályázatunkat. Ez azt jelenti, hogy még az a kevés normatív támogatás is megszűnne, ami eddig volt. Ha továbbra is működni szeretnénk, a fenntartás valamennyi költségét az idejáró gyerekek szüleire kellene hárítanunk. Ez számunkra semmiképpen sem járható. Hiszen diákjaink nem „urizálásból” járnak „magániskolába”. A szülők már így is sokszor erejüket meghaladó mértékben támogatják az iskolát fenntartó alapítványt, de ez töredékét fedezi a kiadásoknak.
A minisztérium határozatában kimondja, hogy a döntés meghozatalakor azt vették figyelembe, hány tanulót érint a megállapodás, és azokat az intézményeket részesítették előnyben, akik nem tudnának helyi megállapodást kötni. Arra hivatkoznak, hogy kevés a hozzánk járó gyerek, és nem vagyunk országos hatáskörűek. Valóban - egyik erényünkként - családias hangulatú, kis létszámú osztályokkal működünk, szemben a sok száz fős iskolagyárakkal. Mert a kisebb létszám lehetővé teszi, hogy mindenkire odafigyelhessünk, hogy személyre szabottan adhassunk ki feladatokat, hogy személyesebb kapcsolatunk lehessen a diákokkal, ami segíthet a tanulási, beilleszkedési vagy a kamaszkori nehézségek leküzdésében.
Ami a hatáskört illeti: IX. kerületi diákunk mindig van néhány, de semmiképp sem annyi, hogy kerületi iskola lehessünk. A Főváros arra hivatkozik, hogy a diákok csaknem fele nem budapesti. Országos hatáskör akkor lenne, ha 51 % vidéki lenne. A csaknem fele persze kevesebb, mint 50 %. De ugyan kivel tudnánk még a minisztériumon kívül megállapodást kötni?
A határozat utolsó bekezdése azt szögezi le, hogy a szakképzést folytató intézmények egységesen nem kaptak támogatást a pályázaton, tekintettel más bevételi források lehetőségére. Valóban, hosszú éveken keresztül a legmegbízhatóbb bevételi forrás a szakképzési támogatás volt. Ennek kereteit azonban 2006 óta folyamatosan szigorították, összege jelentősen csökkent, az így kapott támogatást kizárólag a szakképzés feltételeinek fejlesztésére lehetett fordítani, míg végül már csak szakmai társulások keretében (TISZK) lehetett részesedni belőle – megint csak létszámarányosan. Majd 2011-től a szakképzési hozzájárulás, mint közvetlen intézményi támogatás megszűnt. Valóban jogos megtagadni a közoktatási megállapodást egy köznevelést folytató gimnáziumtól az intézmény keretein belül folytatott érettségi utáni szakképzésre hivatkozva?
Szeretnénk elérni, hogy a közelmúlt döntéseivel ellentétben, a továbbiakban is meg tudjuk kapni a normatív támogatást.

A Novus Gimnázium tanárai és diákjai"

Amennyiben azonosulni tudsz a kezdeményezéssel, az alábbi helyszíneken adhatod le támogató aláírásodat vasárnapig:

- Novus Gimnázium (1097 Bp. Vágóhíd utca 31-33.)

- Szimpla Információs Iroda és Bringabolt (Bp. VII. Kazinczy utca 7.)

- Virágüzlet (XI. ker. Etele út 32 C szám alatt)

- Trafó (IX. Liliom u. 41.)

- Budapest Jazz Club (XIII: Hollán Ernő u., volt Odeon mozi)

- Bem mozi (II. Margit körút) csütörtök estig!

- Toldi mozi (1054 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

- Gomb kávézó: IX. Ferenc tér,

- Tranzit Art Café (a Kosztolányi Dezső térnél)

- Anker Klub (VI. Anker köz 1-3.)

- az ország összes Don Pepe étterme

Az esemény FB oldalán kérhetsz aláírási ívet is és tájékozódhatsz a legfrissebb hírekről!
https://www.facebook.com/events/428621210527028/429448243777658/?notif_t=plan_mall_activity

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?