A Magyarvíz Kft. szerint kifogástalanok az ásványvizei

Desktop
Illusztráció
A Magyarvíz Kft. saját és független laborokban elvégeztetett vizsgálatai szerint a cég ásványvizei kifogástalan minőségűek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által vizsgált tételeket ettől függetlenül kicserélte partnereinél – közölte a társaság a honlapján.

A Nébih kedden több tízezer liter ásványvizet vont ki a forgalomból a magas nitritionkoncentráció és a pseudomonas aeruginosa baktérium jelenléte miatt. Utóbbi – a jogszabály értelmében – egyáltalán nem fordulhat elő a palackozott ásványvizekben, míg a nitrition koncentrációja nem haladhatja meg literenként a 0,1 milligrammot.

A hatóság a következő márkájú, 1,5 literes kiszerelésű ásványvízeket vonta ki a forgalomból: Aquitas Zafír, Saguaro Mizse, Pannon-Aqua és Saguaro Pannon-Aqua. (Azért szóltak a hírek 12-ről, mert a forgalomból kivont különböző minőségmegőrzési idejű termékeket külön-külön számolták.) Az utóbbi kettő jogszabályoknak nem megfelelő márkát a Lidl-ben, illetve a One Euro Store-ban találták, gyártója a Pannon Aqua '95 Zrt. Az első két márkát az Aldi különböző üzleteiben fedezték fel az ellenőrök, ezeket a Magyarvíz Kft. gyártja.

A forgalomból kivont Aquitas Zafír márkájú ásványvizek többségében és a Saguaro Mizsében a Nébih vizsgálatai alapján pseudomonas aeruginosa baktériumot mutattak ki. A Magyarvíz Kft. szerint a hatóság által biztosított ellenmintát saját laborján kívül három különböző független akkreditált laborban is megvizsgáltatta, melyeknek az eredményei minden esetben kifogástalanok voltak.

Kiemelték: a társaság minden gyártósorról minden terméknél kétóránként mintát vesz és bevizsgálja mind vízkémiára, mind mikrobiológiára. A vizsgált termékek labor mintatárolóba kerülnek, ahol másfél évig visszakereshetőek és ellenőrizhetőek.

A hatóság szerint bár az ásványvizek nem feleltek meg a jogszabályban foglaltaknak, a bennük talált szennyeződések nagy valószínűséggel nem okozhattak megbetegedést. A talált pseudomonas aeruginosa baktérium csak kivételes esetben betegít meg egészséges embert, a helytelen nitrit koncentrációhoz fűződő gyártási, technológiai hibát pedig még azelőtt megállapították, hogy komolyabb értéket elért volna.

A Nébih ugyanakkor bejelentette, hogy a forgalomból kivont ásványvizek gyártói bírságra számíthatnak, amelyet a tétel nagysága és értéke alapján határoz meg a hatóság.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek