Hőség – Figyeljetek a gyógyszerek megfelelő tárolására is!

Oszd meg másokkal!

Desktop
A rendkívüli hőségben be kell tartani néhány alapvető szabályt a gyógyszertárolással kapcsolatban az esetleges hatóanyagbomlás, illetve mérgezés elkerülése érdekében – hívja fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

A magas hőmérséklet általában gyorsítja a gyógyszerek hatóanyagainak lebomlását, emiatt pedig csökkenhet a készítmény hatása, illetve megváltozhatnak a tulajdonságai. Egyes szereknél akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek, ezért fontos, hogy megfelelő hőmérsékleten tároljuk a gyógyszereket – figyelmeztet az OGYÉI.

Az alapvető szabályok közé sorolták, hogy sem ablakban, sem autóban nem szabad gyógyszert tartani. A készítményeket a betegtájékoztatóban megadott utasítás szerint kell tárolni, hűtőben vagy fagyasztóban csak akkor szabad tartani, ha a tájékoztató nem tiltja.

Ha bármilyen rendellenesség észlelhető a gyógyszeren – például megváltozik a színe, állaga, nagyon porlik vagy elfolyósodik –, nem szabad felhasználni még akkor sem, ha még nem járt le a szavatossági ideje!

Mint írják, a gyógyszerek szavatosságát a tárolási körülmények is meghatározzák, ezért is fontos betartani a tájékoztatóban foglaltakat. Minden gyógyszer betegtájékoztatója megtalálható a www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis oldalon.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?