Megint egy rákkeltő babaholmi: Disney-mintás étkészletet vontak ki a forgalomból

Desktop
(forrás: Nébih)
(forrás: Nébih)

Kivonta a forgalomból a Disney „Minnie Mouse” mintás, háromrészes reggeliző-készleteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután abban egy rákkeltő anyagból, a kadmiumból az elfogadott maximális érték több mint kétszeresét mutatták ki.

A Nébih azonnal felvette a kapcsolatot a legnagyobb hazai forgalmazóval, a Tescóval, mint írták, az áruházlánc már levette a polcokról a termékeket.

A kifogásolt termék azonosító adatai:

  • Megnevezés: Háromrészes porcelán készlet/Disney Minnie Mouse Porcelain 3pce set
  • Tételazonosító: 70165
  • EAN kód: 8412497701650
  • Származási hely: Kína
  • Importőr: STOR S.L. Paseo General Martinez Campos, 53, MADRID, Spanyolország

 

A Nébih kéri, hogy akinek van otthon fenti azonosítójú étkészlete, ne használja tovább! A kadmium kioldódásának mértékét sok tényező befolyásolhatja, köztük a használat módja is. Általában elmondható, hogy a forró étel, a melegítés elősegíti a kioldódást, tehát kisebb a kockázat, ha szobahőmérsékletű, esetleg száraz élelmiszerek tálalására használják. A kioldódás során a káros anyagok a tányéron lévő élelmiszerbe kerülhetnek, azonban a mosogatás során, esetleg a mosogatógépben más eszközt nem szennyeznek be.

Amennyiben használtátok vagy használjátok a készletet, és bármilyen tünetet észleltek a gyerkőcön, feltétlenül forduljatok gyerekorvoshoz, és tájékoztassátok a közleményben megjelentekről is – hívja fel a figyelmet a hatóság.

Ha nem jelentkeztek tünetek a gyereknél, kicsi a valószínűsége, hogy egészségkárosodás következett be – írja a Nébih.

Ha a forgalomból kivont termékhez hasonló kínai készlettel rendelkeznek, de az nem azonos a fent leírt termékkel, nem bizonyított, hogy káros anyag kioldódása miatt alkalmatlan lenne a konyhai használatra.

A kifogásolt termékek visszavásárolhatóságával kapcsolatban a forgalmazó dönthet, meghatározhatja a kártalanítás feltételeit és módját is, ezért erről előzetesen tájékozódjatok a vásárlás helyén – áll a közleményben.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?