De hogyan kerül az arzén a rizsbe?

Oszd meg másokkal!

Desktop
Fotó: mamabirth
Fotó: mamabirth

Korábbi cikkek a témában:

Már megint valami vacakot akartak a torkunkon lenyomni, még jó hogy valaki résen volt - gondoltuk mind, amikor szóba került, hogy arzén van a rizsben.

De hogyan kerül bele, és miért vizsgálják, és mit jelent a vizsgálat eredménye?

Az arzénról leginkább Agatha Christie krimik jutnak az eszünkbe, és ott az arzén legtöbbször a kerti sufniban van elrejtve, patkányméreg, vagy permetezőszer. És nem is tévedünk nagyot, mert a rizsben észlelt arzén legnagyobb része ilyen szerekből kerül bele. Nade, nem a feldolgozóüzemben hanyagok, nem a szállítás során keverődik, a rizs ezt az elemet (mint minden más elemet is, ami aztán fontos a szervezetünkben) a földből szívja fel és építi be. 

A vegyszerek nagy része se ma került ki a rizsföldekre, a régebben nagyon népszerű peszticidek (azaz rovarirtók) nagy része tartalmazott arzént, és ez vagy negyven-ötven évig nem bomlik le rendesen. (A másik dolog, ahonnan a rizsföldbe kerülhet ez az anyag, a szerves trágya, amiről azt gondolnánk, milyen természetközeli megoldás. De ha a trágya ipari csirkefarmról származik, abban is lehet arzén, szegény csirkéket, hogy gyorsabban nőjenek, ipari tenyésztés során gyakran etetik arzén tartalmú táppal.)

Valószínűleg régebben is legalább ennyi, ha nem több méreg volt a rizsben, de jellemzően a nagy rizsfogyasztó népek egy részét kevéssé érdekli, hogy pontosan mit is esznek, szóval nem foglalkoztak vele. Azóta érdekes ez, hogy egyre többen állnak át rizses diétára, akár ezért, mert a szervezetük nem viseli el a búzafélékben jelen lévő glutént, akár azért, mert ökológiai megfontolásokból inkább rizstejet isznak tehéntej helyett. 

Hogy a búza meg a kukorica miért nem tartalmaz annyi arzént? Hiszen a szomszédos szántóföldön termelik őket? A rizst "másképpen" termesztik, vízzel elárasztott területeken növekszenek egészen érésig és aratásig a kihelyezett palánták, és ebből a vizes közegből szívják föl a tápanyagot.

A bevizsgált rizsminták egyike sem tartalmazott a szabványt meghaladó mennyiségű arzént (akkor ki is kellett volna vonni őket a forgalomból), a mért értékek csak figyelmeztetők: kisgyereknek ne adjunk belőle sokat, és mi se pótoljuk kizárólag rizzsel a gluténtartalmú gabonákat..

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?