444: ha fizetsz, átírják neked a kerületi építési szabályzatot

Oszd meg másokkal!

Desktop
A most épülő tömbök (forrás: 444.hu)

Korábbi cikkek a témában:

Nemrég mi is írtunk az Illatos út, a Soroksári út és a Határ út háromszögében épülő együttesről, ahol meglepően közel állnak egymáshoz az épületek. Akkor Baranyi Krisztina képviselőnő ezt írta a Facebook-oldalán
 ”Azért kétség ne legyen, mire elkészül, módosítja majd a fideszes többség a szabályozást némi pénzért cserébe, ahogy ez gyakorlat a ferencvárosi beruházásoknál."

Most ennek ment utána a 444. Mint írják - és ahogy a képviselőnő is említette korábban - annak ellenére, hogy “lakóingatlan” van az épületre írva, "a Bayer Construct nevű építőcégnek a saját munkásszállása lesz, amelyik több más mellett az MTK-pályát felhúzta és az Új Puskás Stadiont is építi."

A hatályos kerületi építési szabályzat azonban ezen a környéken jelenleg nem engedélyezi munkásszálló építését. A portálnak Baranyi Krisztina segített feloldani az ellentmondást. Mint mondta, a következő szokott lenni a menetrend, ha a kerület vezetésének megtetszik egy, az érvényes szabályozás szerint amúgy meg nem építhető projekt:

Kötnek egy úgynevezett “tervezési szerződést” és egy úgynevezett “településrendezési megállapodást”.

A tervezési szerződésben a cég gyakorlatilag megírja a KÉSZ (Kerületi Építési Szabályzat)-módosítást, a megállapodásban pedig a cég vállal valami pluszt (pl. játszótér-építést, de lehet készpénz is), cserébe azért, hogy az önkormányzat megszavazza az igényei szerinti módosítást - írja az oldal. Ezekben a szerződésekben az ön kormányzat nem vállal garanciát. A módosítás ára 3 és 300 millió forint között volt általában - írta a 444

Az oldal megkérdezte az önkormányzatot is, ahonnan ezt írták:

"az Ön által leírt folyamatban a beruházóval és a beruházó által választott tervezővel köt az Önkormányzat háromoldalú szerződést a beruházó költségviselésével, ugyanis KÉSZ megrendelője csak önkormányzat lehet. Jellemzően új KÉSZ-ek készülnek, mert a régi KSZT-k jogi elavultságuk miatt már nem módosíthatók."

444: "Hogyan vállalhatja be az önkormányzat előre, hogy a képviselőtestület egy későbbi időpontban meg fog szavazni valamit?"

Önkormányzat: "Az Önkormányzat csak a KÉSZ eljárásának megindítását vállalja, annak eredményessége azonban sok kívülálló tényezőtől is függ, így a szavazás akár a beruházói akarattal ellentétes is lehet."

Azt azonban ők is kiemelték, hogy garanciát nem vállalnak az építési vállalkozóknak. 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?