Ráday Könyvtár

1092 Budapest, Ráday u. 28. | +36-1-217-6321 | http://radaygyujtemeny.hu
Desktop

A Ráday Könyvtár a Ráday Gyűjtemény legnagyobb részintézménye, nyilvános könyvtár. Alapja - a mai könyvtár muzeális különgyűjteménye - a Ráday-család a 17. századtól gyarapított főúri magánkönyvtára. Ráday Pál - a maga korában szokatlan módon - a magyar nyelvű irodalom céltudatos gyűjtésére fordított gondot. A teológiai munkák közül elsősorban a 17. századi protestáns ortodoxia és a puritanizmus műveit olvasta. Természetesen a történeti és a jogi szakirodalom is jelentős mértékben jellemzi az általa gyűjtött művek csoportját. A családi tradíciókat folytatva a könyvtár fennmaradt állományának túlnyomó többségét Ráday Pál fia, Ráday Gedeon gyűjtötte össze a 18. század folyamán, külföldi aukciókon és hazai forrásokból. A család péceli kastélyában - amelyet Ráday Gedeon jelentősen átépíttetett - reprezentatív könyvtárterem készült a gyűjtemény számára.

Az 1855-ben megalakult Dunamelléki Református Egyházkerület budapesti Teológiai Akadémiája a gyűjteményt megvásárolta az új oktatási intézmény jövendő könyvtárának alapjául. A teljes állományt 1912 nyarán költöztették jelenlegi helyére. 1913 februárjától a nagyközönség is használhatja, azaz kezdettől fogva nyilvános egyházi könyvtárként működik. A jelentősebb adományozók közül kiemelhető Fáy András, Szemere Pál, Heckenast Gusztáv, Árokháty Béla, Darányi Ignác, Szilassy Aladár neve.

A könyvtár ma elsősorban a budapesti bölcsész egyetemisták és kutatók, tanárok igényeit szolgálja. Állományunk megközelítően 150.000 kötet. Gyűjtőkörünk a református illetve a protestáns teológia, a humán tudományok szakirodalma és a határokon túli magyarságra vonatkozó irodalom.

A Ráday Könyvtárért Alapítvány 2002-ben jött létre. Célja, hogy a Ráday Könyvtár tudományos programjait, kulturális tevékenységét és gyűjteményvédelmi feladatait az alapítványi működésből nyerhető forrásokkal is támogassa.

Nyitvatartás:

Hétfő09.00 – 17.00
Kedd09.00 – 17.00
Szerda13.00 – 17.00
Csütörtök09.00 – 17.00
Péntek09.00 – 17.00
Szombat09.00 – 13.00

Egyházi és állami ünnepeken zárva tartunk. A nyári időszakban júliusban és augusztusban zárva vagyunk, hetente egy teljes, hétfői nyitvatartási nappal.

Karácsony és újév között a munkanapokon 00.09 és 13.00 óra között tartunk nyitva.

További információk:

Parkolás:utcán fizetős
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.