Ráday Könyvtár

1092 Budapest, Ráday u. 28. | +36-1-217-6321 | http://radaygyujtemeny.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

A Ráday Könyvtár a Ráday Gyűjtemény legnagyobb részintézménye, nyilvános könyvtár. Alapja - a mai könyvtár muzeális különgyűjteménye - a Ráday-család a 17. századtól gyarapított főúri magánkönyvtára. Ráday Pál - a maga korában szokatlan módon - a magyar nyelvű irodalom céltudatos gyűjtésére fordított gondot. A teológiai munkák közül elsősorban a 17. századi protestáns ortodoxia és a puritanizmus műveit olvasta. Természetesen a történeti és a jogi szakirodalom is jelentős mértékben jellemzi az általa gyűjtött művek csoportját. A családi tradíciókat folytatva a könyvtár fennmaradt állományának túlnyomó többségét Ráday Pál fia, Ráday Gedeon gyűjtötte össze a 18. század folyamán, külföldi aukciókon és hazai forrásokból. A család péceli kastélyában - amelyet Ráday Gedeon jelentősen átépíttetett - reprezentatív könyvtárterem készült a gyűjtemény számára.

Az 1855-ben megalakult Dunamelléki Református Egyházkerület budapesti Teológiai Akadémiája a gyűjteményt megvásárolta az új oktatási intézmény jövendő könyvtárának alapjául. A teljes állományt 1912 nyarán költöztették jelenlegi helyére. 1913 februárjától a nagyközönség is használhatja, azaz kezdettől fogva nyilvános egyházi könyvtárként működik. A jelentősebb adományozók közül kiemelhető Fáy András, Szemere Pál, Heckenast Gusztáv, Árokháty Béla, Darányi Ignác, Szilassy Aladár neve.

A könyvtár ma elsősorban a budapesti bölcsész egyetemisták és kutatók, tanárok igényeit szolgálja. Állományunk megközelítően 150.000 kötet. Gyűjtőkörünk a református illetve a protestáns teológia, a humán tudományok szakirodalma és a határokon túli magyarságra vonatkozó irodalom.

A Ráday Könyvtárért Alapítvány 2002-ben jött létre. Célja, hogy a Ráday Könyvtár tudományos programjait, kulturális tevékenységét és gyűjteményvédelmi feladatait az alapítványi működésből nyerhető forrásokkal is támogassa.

Nyitvatartás:

Hétfő09.00 – 17.00
Kedd09.00 – 17.00
Szerda13.00 – 17.00
Csütörtök09.00 – 17.00
Péntek09.00 – 17.00
Szombat09.00 – 13.00

Egyházi és állami ünnepeken zárva tartunk. A nyári időszakban júliusban és augusztusban zárva vagyunk, hetente egy teljes, hétfői nyitvatartási nappal.

Karácsony és újév között a munkanapokon 00.09 és 13.00 óra között tartunk nyitva.

További információk:

Parkolás:utcán fizetős
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Hirdetés
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek