Kiállítás az 5 kerületet összekötő Üllői útról

Oszd meg másokkal!

Desktop
Az Üllői és az Ecseri út kereszteződése a '60-as években (forrás: hampage.hu)

Kedden, 15-én nyílt kiállítás Budapest leghosszabb sugárútjáról a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben. A Kálvin tértől Üllő felé haladva a VIII., a IX., a X., a XVIII. és a XIX. kerületeken át egészen Budapest határáig húzódik, házsorának legvégén a 871. számmal. 

A Pesttől délkeletre elhelyezkedő településeket már a középkorban is ez a sugárút kötötte össze. A város egyik legfontosabb útvonala a belső területekről a szentlőrinci, majd a vecsési vámot elhagyva Szolnok, tágabb értelemben pedig az Alföld felé vezetett. Kezdetben Szolnoki országútként emlegették. 
Budapestet, Kispestet és Pestszentlőrincet 1900-tól kötötte össze az Üllői úti villamos vonal, vágányai azóta is a páros oldal mellett haladnak a két utóbbi településen. Az 1960-as évek végére az Üllői út gyakorlatilag telítődött: nem csak a szerelvények, hanem a közúti csomópontok áteresztőképessége is elégtelennek bizonyult. A helyzet megoldása érdekében a hetvenes évek elején kezdődött meg a metró építése - írta az önkormányzat. 

A tárlat a főbb csomópontok - például Kálvin tér, Iparművészeti Múzeum, Nagyvárad tér, stb.) alapján felosztva mutatja be az Üllői utat, annak történelmét, érdekességeit. A kiállítás június 23-áig látogatható keddtől péntekig 10-18, szombaton 10-14 óra között.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?