Fogadó volt a kerület legrégebbi épülete

Oszd meg másokkal!

Desktop
XIX. század vége (forrás: falanszter.hu)

Tudjátok, melyik a kerület legöregebb épülete? Az 1812-től Ranner Mátyás irányításával működő Két Oroszlán fogadó épülete a Kálvin tér 9. alatt, a Ráday utca sarkán. Az épület felhúzása előtt, már 1741-től is kocsma volt itt Rolly József majd Zack Henrik végül pedig Scharnagel Márton kezelésében, de a Két Oroszlán nyitásáig mindig más névvel. A kocsma igen népszerű volt, leginkább az Alföldről érkező kereskedők szálltak meg itt - olvashatjuk a Falanszter-blogon.

A fogadó díszítőelemeiről kapta a nevét, és a régi épület bontásával párhuzamosan épült az új, Zitterbarth Mátyás tervei alapján, klasszicista stílusban. Az elhúzódó munkák 1816-tól 1818-ig tartottak. Az elkészült fogadó aztán tizenhat szobával, bálteremmel és hatalmas istállóval várta a vendégeket és azok lovait. Akkoriban a fogadósok maguk szolgálták kia  vendégeket, Ranner azonban magas bérleti díjért kiadta az italmérést más kereskedőknek, akik 1821-ben egy elszegényedett kávés, Frölich Samu kávémérési jogát megszerezve, egy kávéházat is kialakítottak az épületben. A fogadóban cigányzene szólt, a közelben pedig jól mentek a sertés- és lóvásárok, így aztán az üzlet is pörgött.Csakhamar kicsinek bizonyult az épület, és 1840-ben az Oroszlán (mai Török Pál) utca felé bővítették a helyet. 

A Két Oroszlán kávéház az 1860-as években élte virágkorát a rendkívül népszerű Steuer Gyula főpincérnek köszönhetően. ”Princi” azonban 1872-ben a Duna-parti Lloydban folytatta pincérkedését, ennek köszönhetően a Széna (most Kálvin) téri kávéház szép napjai is véget értek. 1881-ben vásárolta meg a főváros a még mindig kávéházként működő Két Oroszlán-házat, és egyből meg is szüntette a vendéglátást, ekkor Gomba Gyula nyitott magkereskedést az épületben. Dr. Bárczy István főpolgármester 1912-ben üzletház építését rendelte el a telken (egy korabeli Kálvin-plázát), de az erre szánt milliókat a református egyház végül a Trianon elől a fővárosba menekült magyarok megsegítésére használta fel. Jelenleg virágbolt működik a volt fogadó helyén.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?