Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraestje

Programot feltöltötte:
ittlakunk.hu
Desktop

Ars Sacra Fesztivál 2019
Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraestje a BMC Koncerttermében

Műsor:
Liszt Ferenc: Amit a hegyen hallani (Ce qu'on entend sur la montagne), Szimfonikus költemény, Nr. 1
Liszt Ferenc: Via Crucis – A Keresztút 14 állomása – négykezes változat a szerző által

Közreműködik:
Klukon Edit – zongora
Ránki Dezső – zongora

Ingyenes regisztráció: https://forms.gle/dKqFrkh77QdapNDf9

"A költő két hangot hall: az egyik mérhetetlen pompával zengi az Úr dicséretét – a másik tompa, telve fájdalommal, sírással és átkozódással. Egyiket a természet mondta ki, a másikat az emberiség! A két hang addig küzd egymással, keresztezi egymást és olvad egybe, míg végül mindkettő áhítatos szemlélődésben oldódik fel és cseng ki." Így fogalmazta meg Liszt Ferenc saját benyomását Victor Hugo Amit a hegyen hallani című verséről, mely első szimfonikus költeményének megkomponálására sarkallta 1848-ban. Az addig elsősorban zongora-zeneszerzőként ismert Liszt a weimari nagyhercegi udvarban szabadon kísérletezhetett a zenekari hangzással, egyre nagyobb rutint szerezve. Nem véletlen tehát, hogy közel tíz év leforgása alatt három hangszerelési változatban is bemutatta a darabot, s emellett kétzongorás átiratot is készített. Ez utóbbi szólal meg Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraestjén, melyre immár hagyományos módon az Ars Sacra Fesztivál keretében kerül sor a BMC-ben.

A hangverseny második felében ugyancsak egy Liszt-mű, az 1878-79-ben született Via Crucis hallható. Az idős mestert éveken át foglalkoztatta Krisztus szenvedéstörténetének zenei megjelenítése, mielőtt – mindössze pár hónap leforgása alatt – megírta volna a kórusra, szólistákra és orgonára komponált passiót. A bevezető és a tizennégy stáció meglepően modern harmóniai eszköztárral kel életre, melyre a Liszt által készített négykezes változatban is rácsodálkozhatunk.

A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: https://forms.gle/dKqFrkh77QdapNDf9

Az Ars Sacra Fesztivál további programjai szeptember 14-22. között: https://www.ars-sacra.hu/ars-sacra-fesztival

Címkék: 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek